Цяла година ще се връщаме към изживяните прекрасни моменти в градините на полето ухаещи на свежест и чистота. През пролетния месец май, дойде дългоочаквания ден – да присъстваме на омагьосващия ритуал. Времето се усмихна за нас. След намръщената и дъждовна вечер, утрото ни зарадва със слънце и прохлада.  Пътя не може да се обърка – навсякъде из долината се носи аромат на Казанлъшката българска РОЗА Дамасцена. Всички знаем, че България е световен лидер в производството на розово масло.

С пристигането ни на полето в село Горно Черковище, в градините, ни очакваха млади и стари, облечени в носии. Всички усмихнати, готови да те разходят из благоуханното поле. Трудно е с думи да се опишат емоциите, когато стъпиш сред храстите с цветята, които те приканват да ги помиришеш и да ги погалиш.

Жени и девойки седнали сред розите нижеха розов цвят и правеха естествено красиви и неповторими „огърлици“. На другия край можеш да видиш и да си вземеш прясна розова вода, която се вари в момента. Бяхме сигурни , че е без парабени и изкуствени аромати.

Пчелите не участваха в празника. Те продължаваха да се трудят неуморно и да прелитат от цвят на цвят без да се интересуват от нашето присъствие. Ароматът на роза беше навсякъде. Облечени с народни носии, с песни и танци през цялото време, жени и девойки ни показаха ритуала Розобер.

Девойки и младежи усмихнати, показващи красотата на българката и българина, готови да се снимат с теб, за да разказваме и се пренасяме отново и отново в долината на Розата и Тракийските царе. Искахме да Ви пренесем там и затова се опитахме да снимаме повече, но вълшебния аромат на българска Роза Дамасцена оставяме на Вашата фантазия

Ние ще продължаваме да се връщаме в спомените си отново и отново в долината на българската роза. Ще вземаме и Вас с нас, за да усетите красотата на нашата България. Изживяване, което остава завинаги в сърцето, изпълнено с  уханието на българската роза и емоцията омагьосващия празник на българската роза и розовото масло!

 

 

 

Качествено розово масло може да намерите на :

https://www.rozata.com/bulgarska-roza/rozovo-maslo.htm

 

Сподели с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *