Розово масло и Розата винаги са били символ на красота, младост и здраве.

Българската роза има дълбок и силен аромат и от нея се получава розово масло с най-доброто качество. Наричано „течно злато“, заради уникалните му свойства и високата цена, розовото масло е природен еликсир с неизброими ползи.

В състава му присъстват минерали, витамини и антиоксиданти, които имат успокояващо, противовъзпалително и подхранващо действие. Поддържа влажността на кожата, прави я мека и нежна. Ароматерапията с розово масло намалява нивото на кортизол (хормона на стреса) и има положително въздействие при депресивни състояния.

Най-качественото и търсено по цял свят розово масло се получа в България  от култивираната  Rosa damascena – казанлъшка Маслодайна роза, отглеждана в Розовата долина, където се намират най-подходящите условия за  нейното развитие и от където  се получава най-ценното розово масло в света-българското.

Как се добива розовото масло?

Българското розово масло е натурален продукт, получен чрез водно-парна дестилация на свежи цветове от маслодайна роза – Rosa damascena Mill, отглеждана в Розовата долина. Един килограм розово масло се получа обикновено  от 3 до 3,5 тона розов цвят. В състава на българското розово масло са установени около 283 компоненти, разделени в две основни  групи вещества: носители и фиксатори на мириса.

Носителите на мириса  представляват течната част на маслото, докато  фиксаторите са твърди при стайна температура и безмирисни, но фиксират мириса и му придават трайност. Българското розово масло е възприето като световен еталон за качество. То намира широко приложение в парфюмерията, козметиката и медицината.

Розово масло
Българското розово масло е възприето като световен еталон за качество

Розовото масло има забележително сложна химическа структура, с над 300 познати съставки, които съставляват около 80 % от общия състав. Останалите 14 % обхващат голям брой различни съединения, всички в много малки количества, но много важни за терапевтичния ефект на маслото. Българската Роза Дамасцена съдържа между 35 % и 55% цитронелол, 30 % до 40 % гераниол и нерол, 16 % до 22 % стеароптен, 1.5 % до 2 % фенил етанол, 0.2 % до 2 % фарнесол и следи от голям брой други съединения. Роза сентифолия (френски вид) съдържа до 63 % фенил етанол, 18 % – 22 % цитронелол, 10 % до 15 % гераниол и нерол, 8 % стеароптен и до 2 % фарнесол, плюс останалите съединения. Характеристиките на двата вида се припокриват до голяма степен, макар и да има някои несъществени разлики.

Розовото масло има многобройни ползотворни ефекти върху човешката физика, но те бледнеят пред ефекта на розата над мисловното и емоциалното равнище. Розата е деликатен, но силен антидепресант и много полезна при трудни емоционални състояния.

Розата има силен тонизиращ ефект върху нервната система, върху стомаха, черния дроб и далака, но рядко се използва за целите на тези органи, тъй като има други етерични масла, коти са със по-профилиран ефект и са далеч по-евтини. В сферата на репродуктивната система и сексуалността, розата има уникален ефект и е винаги първият избор при лечение, въпреки цената си.

Розовото масло се използва и за грижа за кожата. Полезно е за всички видове кожа, но най-вече за суха, чувствителна или застаряваща кожа.

Има тонизиращ и стягащ ефект върху капилярите и върху кръвообръщението като цяло, което прави розовото масло много полезно за лекуване на червенините, причинени от разширени капиляри. Такова третиране трябва да се поддържа седмици и дори месеци, но подобрението е гарантирано.

Розово масло
За какво се ползва розово масло?!

Произведеното розово масло се измерва със специална единица за тегло, наречена мускал, която е заета от арабите и в превод означава „тегло“.

Един стандартен мускал е равен на 4,9844 г. В практиката обаче се налагат мускали с различна вместимост от 1, 2, 3 или 5 г. Традиционният мускал се състои от две части: външна дървена част — мускал, и поставено в него стъклено шишенце, наречено фиолка. Малките размери и относителната здравина на мускалите ги правят удобни за безопасното пренасяне на скъпоценното масло по дългите и несигурни пътища на Османската империя и към Европа. Известен на всички ни е розотърговецът Ганю Сомов, който пъха мускалите в пояса си и така ги разнася по панаири и изложения. През 1893 г. Алеко Константинов го среща на изложението в Чикаго и по-късно го използва за прототип на образа на Бай Ганьо.

В по-големи количества добитото розово масло се съхранява в калайдисани медни съдове с тумбеста форма, наречени конкуми.

Големият конкум има вместимост приблизително 850 мускала и е равен на 4088 г. Можем да си представим какво огромно богатство е представлявал един подобен пълен конкум във времена, когато розовото масло е било с цената на златото.

За производството на 1 кг розово масло са необходими средно 3000–6000 кг розов цвят в зависимост от качеството на реколтата. За 1 мускал розово масло са необходими от 7000 до 15 000 розови цвята. За производство на 1 кг розова вода е нужен 1 кг цвят. В миналото чувалите с набран на ръка розов цвят са тежали средно около 25 кг. От съществено значение за количеството добито розово масло било бързото транспортиране на розовия цвят до дестилериите, тъй като, изложено на слънчевите лъчи, розово масло се изпарява бързо.

„Течното злато“ ще откриеш на –  https://www.rozata.com/bulgarska-roza/rozovo-maslo.htm

Сподели с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *