Скъпоценното розово масло е решаващо вещество за парфюмерийната индустрия . Култивираните рози придружават хората с красивите си цветя и аромати за повече от две хиляди години. Хората развъждат популярните храсти до този ден с ентусиазъм и всеотдайност. От градинарската гледна точка, култивираните рози се различават значително от дивите рози. Розовото семейство, принадлежащо към ботаническото семейство Rosaceae, осигурява листата с цветни корони, които са основен материал за популярното розово масло Rosa Damascena и Rosa Alba.

Розовото масло придава усещане а сигурност
Розовото масло предизвиква приятно усещане за тялото.

Ефектът на розовото масло

Не на последно място заради измамливия си аромат розовото масло има положителни особености, които хората отдавна използват за здравето, физическото и емоционалното си благосъстояние.

Хората казват, че Българското розово масло има ефекти като афродизиак, премахва стреса и напрежението и има антибактериално действие. Пълна вана с няколко единични капки масло, на които се наслаждавате точно преди лягане, е идеален завършек на деня. Спомагателната за циркулацията свойства на розовото масло предизвиква приятно усещане за тялото. Стресът и напрежението отпадат – спокойният красив сън е следващият епизод. Уникалната консистенция и състав на розовото масло има защитен и ободряващ ефект върху психическото състояние . Невероятно приятният аромат предава усещането за сигурност.

Розовото масло в Ароматерапията
Розово масло и ароматерапия

Розовото масло все още не е достатъчно проучено. Има няколко клинични проучвания, че то може да се отрази положително не само върху депресията при хората , но най-вероятно също има спазмолитични свойства. Тези предположения обаче не са научно доказани. В тази посока се правят все още опити.

Стотици съставки в розовото масло

Основното розово масло трябва да се състои от три до четиристотин различни съставки. Някои вещества се срещат само в много малки концентрации. Основните две  съставки на са гераниол и цитронелол . Те са напълно нетоксични за хората. Те имат забележителна активност срещу микроорганизми. По тази причина те са толкова отлични за грижата за кожата . Чисто, истинско розово масло се счита за етерично масло с най-ниска токсичност . Той дори се ползва за масаж и масло за бебета и малки деца.

Препоръчания микс  за масажно масло за деца е:

– Смесва се една капка натурално розово масло със 100 мл бадемово масло и след това внимателно го нанасяте в кожата. Бебетата и децата се отпускат и се чувстват добре.

Розовото масло действа като естествено средство за грижа за кожата . То е неограничено и подходяща за всеки тип кожа. То има антисептичен ефект . Това е показано и в клиничното проучване на шампоан, обогатен с розово масло. Резултатът от изследването е, че то помага за борба с дерматит .

Използвайте ценното масло пестеливо. То разгръща своя аромат и неговите ефективни свойства в най-добро качество, когато се използва в малки дози. Тук важи максимата „по-малко е повече“. Често капката е достатъчна, за да се постигнат желаните ефекти.

Продукти от розово масло

От древни времена хората използват „течното злато“, за да се грижат за кожата и косата и да разпространяват приятен аромат на тялото. Скъпоценното масло, за което изисква около 30-40 розови цветчета за една капка розово масло, е предназначено да стимулира регенерацията на клетките и да успокоява дразненето на кожата .  Маслото намира различни приложения.

-В кухнята се усъвършенстват рецепти за готвене

– в козметичната индустрия тя е съставка на много парфюми и кремове. По-специално, така наречените продукти против стареене, които обещават по-млад тен, съдържат розово масло.

Промишлеността използва популярното природно българско розово масло за производството на различни продукти в козметиката:

Розово масло от цветовете на Роза Дамасцена
За една капка розово масло са необходими 30 броя розов цвят от Rosa Damascena
  • кремове за лице
  • лосиони за тяло
  • масажни масла
  • Добавки за баня и душ гелове
  • козметични продукти

Медицински приложения

В допълнение към успокояващия ефект върху ума и състоянието на ума, както и върху грижата за кожата, има много области на приложение, при които розовото масло има благоприятен и приятен ефект.

Розово масло грижа и приложения за кожата на лицето

Изражението на лицето придобива свежо излъчване, благодарение на добре поддържана кожа. По-специално, жените оценяват козметичните продукти, които осигуряват младост и блясък. В допълнение към чистото розово масло може да се добави, многобройни различни етерични масла за грижа за лицето :

  • Соевото масло – за гладък, нежен тен,
  • Зехтин – за подобряване на текстурата на кожата и ревитализация – зехтин действа противовъзпалително,
  • Арганово масло с антиоксидантен ефект за укрепване на изключително суха кожа
  • Маслото от жожоба за интензивно лечение и съхранение на влага в кожата,
  • Бадемово масло за успокояване на раздразнена кожа и интензивно лечение на суха кожа на лицето.

Завършените, свободно достъпни продукти за грижа за лице, съдържащи розово масло, не са особено евтини или евтини като цяло.

Препоръчва се на потребителите да използват естествено розово масло в разредена форма за масажи. Потребителите на розово масло могат да получават ароматна смес от масажни масла, като добавят няколко капки розово масло в единица жожоба или бадемово масло.

Ефектът на Розовото масло

Сподели с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *