Категории
ФилтрирайРозова вода

РОЗОВА ВОДА - РАЗНООБРАЗНИ ЕФЕКТИ

Производство на розова вода

Често задавани въпроси за розовата вода

Направете си розова вода

Розова вода за консумация

Колко е трайността на розовата вода


РОЗОВА ВОДА, БОГАТА ВОДА С РАЗНООБРАЗНИ ЕФЕКТИ

Розовата вода е естествен универсален. Неговите гъвкави и положителни качества са били използвани от хората още от древността. Тя има антибактериален и  противовъзпалителен ефект.

Ароматът на розата винаги е очаровал хората. Розата обикновено се нарича "царицата на цветята".

Има овлажняващи функции. Природният елексир може да се прилага върху всички типове кожа, оставяйки тонизиращо усещане. Препоръчва се дори преди почистване на лицето от грим, кожата леко да се напръска с розова вода. Това значително ще улесни премахването на мърсотията. В допълнение кожата ви ще остане за дълго мека и сияеща.

Производство на розова вода

Розовата вода се произвежда като страничен продукт от дестилацията на розово масло .

По тази причина в производството не се губи нищо и дори се събира кондензатът. Кондензатът е желаната розова вода. Тя се произвежда като част от охлаждането на дестилационната пара и се нарича също розова хидролатнаили розова вода .

Този процес на разделяне се счита за изключително нежен, тъй като не трябва да се използват никакви разтворители или други подобни. Само фините, водоразтворими вещества на цветето влизат в цветната вода. Този нежен, но скъп процес на екстракция е предпоставка за появата на чиста розова вода и лечебният ефект може да се развие.

Розовата вода мирише на роза благодарение на химичното съединение 2-фенилетанол. Вече по време на дестилацията ароматният розов аромат веднага се забелязва.

Често задавани въпроси за розовата вода

Кои розови листенца се използват за направата на розова вода?

Tова са предимно цветовете на Роза Дамасцена (Rosa damascena), които са отглеждани още от древността и по този начин принадлежат към старите, исторически рози. Характерно е нейният  интензивен аромат. Някои сортове растат до два метра. Техните свойства, благоприятстващи здравето, са доказани в клинични проучвания .

Откъде идва розовата вода?

В различни части на света, например в Мароко, Ливан, Турция, се отглеждат рози и се добиват розови води. В Европа и България има и райони за отглеждане и преработвателни предприятия, като България е дом на най-големия район в света. В Казанлъшката долина се добива около 70% от световното производство на розово масло. В този район площите са огромни и мирише на рози в ивица земя от 60 км от май до юни.

Направете си розова вода


Рецепта за розова вода при домашни уловия

Можете сами да си приготвите розова вода

Дори и без скъпо оборудване за дестилация и без прекалено много усилия е възможно да си направите собствена розова вода. Въпреки това, тя не е сравнима с оригиналната, висококачествена, дестилирана розова вода.

Как можете сами да направите розова вода?

По принцип, има смисъл да се събират венчелистчетата на розата в ранните сутрешни часове (за предпочитане преди изгрев слънце), защото по това време на деня масленото съдържание на розата е най-голямо, така че розовата вода мирише по-интензивно.

Времетраене : около 24 часа

1. 2 литра дестилирана вода и около 300 грама прясно набрани розови листенца(около 3 шепи)

2. Изсипете ги в тенджера с подходяща дълбочина

3. Нежно натиснете листенцата, така че да останат под водата,

4. Загрейте водата, докато не започне да се изпарява, но в никакъв случай не я оставяйте да заври, след което изключете котлона,

5. Оставете така в продължение на едно денонощие

6. Отцедете розовата вода и я съхранявайте в чисти бутилки

7. Замразете количеството, което не ви е необходимо в момента, за да го използвате в един по-късен етап

Розова вода за кожата

Розовата вода помага при суха и мазна кожа. Регулиращият себум ефект облагодетелства мазната кожа. След прилагане на розова вода, кожата успокоява. Тъй като овлажнява и подхранва кожата, тя често се използва в овлажнители и в продукти за баня. Може да се използва за фиксиране и опресняване на вашия грим. Той също контролира PH баланса на суха и чувствителна кожа.

Дали розовата вода помага с лоша кожа, пъпки и акне?

Розовата вода има антибактериално и противовъзпалително . По този начин той действа като добро лекарство при проблеми с кожата и акне. Може да се използва като почистващ тоник, който също овлажнява и подхранва кожата (витамини В, С и Е, танини, пектини). Той пречиства порите, облекчава зачервената кожа, ускорява дехидратацията и разпадането на пъпки и черни точки. Често розовата вода трябва да се комбинира с други продукти като лимонов сок, масло от чаено дърво или лечебна глина. Както при всички продукти за кожа, при всеки  има действието е индивидуално

Лицето може да се почисти дълбоко порите, а пъпчиците да изсъхнат. Често се препоръчва розова вода в комбинация с лимонов сок. Лимоновият сок също има антибактериално действие. Той освежава и подновява тонуса на кожата. Той смекчава ефекта на лимонената киселина. Кожата се третира толкова внимателно. За това се смесват една супена лъжица розова вода с малко лимонов сок и се третират засегнатите пъпки. За най-добро използване на памучен тампон или памук. След около десет минути изплакнете всичко с хладка вода.

Подпомага зарастването на рани при повърхностни кожни наранявания.

Розова вода за косата

Възможно е употребата като продукт за грижа за косата. Няколко пръски от розова вода в косъма осигуряват естествен блясък на косата и ефирен розов аромат. Подобреният приток на кръв укрепва отделните фоликули на косата.

Розова вода за консумация

Розова вода за кулинария и готвене- за сладкиши, ашуре

Използването на розова вода в кулинарията е популярно в източната кухнята

Розовата вода има много благоприятни за здравето свойства. Той стимулира храносмилането и може да се използва в чайове и салати като естествен детоксикант, при запек и храносмилателни проблеми. В източната кухня се използва при направата на различни сладкиши.

Ако имате главоболие, шал, напоен с розова вода, може да помогне на челото ви.

Розовата вода може да служи и като вода за уста, тъй като осигурява освежаващ и приятен вкус в устата. Въпреки това, тя не може да се използва като заместител на обикновените води за уста.

Можете ли също така да използвате розова вода  за лицето?

Ако е чиста, естествена розова вода, тя може да се използва и за лицето. Съставките трябва да бъдат внимателно проверени предварително. Не трябва да съдържа алкохол, защото може да предизвика дразнене на кожата.

Колко е трайността на розовата вода

Розова вода се използва за лице и тяло, трайността е голяма

Трайността на розовата вода без консерванти е до 2 години

Всяка закупена бутилка има най-добрата дата, отпечатана върху нея. За да се уверите, че розовата вода е все още е годна за използване, може да се извърши тест за мирис. Ако водата все още мирише като Роза, тя все още може да се използва. Срокът на годност на чистата розова вода, без добавени консерванти, е около една до две години. Водата, подобно на маслото, трябва да се държи плътно затворена на хладно и тъмно място.