search-icon
logo rozata.com
logo rozata.com

Бъклица

Бъклица - свещеният ритуален предмет в българските обичаи

Какво представлява бъклицата?

Бъклица за вино и ракия

Бъклицата в традиционната българска сватба

Бъклица за кума

Бъклицата в съвременната българска сватба

Бъклица за кръщене

Бъклица от ръцете на български майстор

Мускал-бъклица с розова есенция

Бъклица в комбинация с други подаръци

Поръчай бъклица от Rozata.com

Бъклица - свещеният ритуален предмет в българските обичаи

Поканен сте на специално събитие – юбилей, сватба или кръщене? Искате да поднесете подарък, дълбоко свързан с българските традиции? Тогава изберете бъклица! Този дървен съд за вино или ракия ще разтупти сърцето на всеки истински българин. Разберете малко повече за неговата символика и приложение.

Какво представлява бъклицата?

Бъклица 1
Бъклица - Разгледайте при нас!

Бъклицата е дървен съд с обла форма. Има запушалка и четири крачета, на които стои изправена. Често по нея има красива дърворезба или е украсена с бои и с ръчно изписана пирография. Бъклицата участва активно в най-големите празници на българина – раждането, кръщенето и сватбата. С нея се канят гостите за тези важни събития и се черпи на самите тържества. От тази традиция произхожда и фразеологизмът „Бъклица ли чакаш?“, който означава „Специална покана ли очакваш?“.

Бъклица за вино и ракия

Тъй като бъклицата се прави от дърво, тя е изключително подходяща за съхранение на вино и ракия. В нея качествата на напитките се запазват много по-дълго. Разпространените сега стъклени и пластмасови бутилки по никакъв начин не могат да се сравнят с чара и функционалността на дървената бъклица. Това важи с особена сила, когато става дума за извършването на ритуали и обичаи от българските традиции. Благодарение на бъклицата те се пресъздават по начин, много по-близък до първоизточника. Всеки би се зарадвал да се докосне до подобен автентичен ритуал и гордо да развее бъклица в ръка!

Бъклицата в традиционната българска сватба

Бъклицата е един от ритуалните предмети в традиционната българска сватба. Причината е, че без вино –символ на Христовата кръв, не минава нито един важен момент от нея, а какво вече разбрахме, то се съхранява именно в дървена бъклица. Тя се изважда на трапезата по време на годежа. След това гостите на сватбата се канят, като им се поднася бъклица вино, окичена с бръшлян или здравец.

По време на самата сватба, корените на дървото, посадено от младоженците, се полива с вино от бъклица. Тя неизменно е сред всички важни обреди. Накрая, преди младоженците да влязат в новия си дом, за да живеят в любов и разбирателство, пред тях, вместо вода, се изсипва вино от бъклица.

Бъклица за кума

Бъклицата се появява отново и при т. нар. „прилъгване“ на кума. След като избраният от вас кандидат склони да ви кумува, в деня на сватбата трябва да го прилъжете, за да излезе и да стане ваш свидетел. Затова кум се прилъгва с люта ракия, която се съхранява в дървена бъклица. Най-често гърлото ѝ се украсява с червен конец и китка здравец. По традиция тази украса трябва да направите лично от младоженеца сутринта в деня на сватбата. Разбира се, не трябва да забравите да налеете и лютата ракия.

Бъклицата в съвременната българска сватба

Бъклица 2
Бъклица - Вземете от нас

Днес бъклицата се използва както за декорация, така и за автентично пресъздаване на традиционните български сватбарски обича. Все повече двойки избират да се венчаят така, както да го правили нашите предци. Най-често се пресъздава обичаят за прилъгване на кума с люта ракия в бъклица, за който ви разказахме. Ако търсите, откъде да вземете красива дървена бъклица за повода, разгледайте в нашия сайт. Ние вече 13 години предлагаме продукти, с които да поддържаме българските традиции живи!

Бъклица за кръщене

Кръщенето е един от най-големите празници в българското семейство. Най-важен в този ден е кръстникът, защото той става духовен родител на кръщелника си. Вечерта преди кръщенето, жена от семейството го кани с бъклица вино, пита и печена кокошка. На следващата сутрин кръстникът отива с детето в църквата, където се случва цялото тайнство. След края на ритуала най-близките се канят на празнична трапеза. На нея отново се поставя бъклица с вино, редом до обредния хляб. Според обичая гостите трябва да носят подаръци за детето и червен лук, за да има родилката мляко. Ако и вие скоро ще правите кръщене или сте поканени на такова, бъклицата е един прекрасен подарък, с който да съхраните българските традиции.

Бъклица от ръцете на български майстор

Ако искате да направите един наистина специален подарък, изберете бъклица, изработена от български майстор. Тя ще остане топъл спомен за всеки, който се е докоснал до нея. Ние предлагаме дървена бъклица с ръчно изписана пирография. Кожената ѝ дръжка я прави удобна за участие във всеки български ритуал. Бъклицата е красиво изрисувана, а по желание от ваша страна, можете да я украсите с цветя, за да направите повода още по-тържествен.

Бъклица можете да поднесете и при други тържествени поводи като рожден или имен ден, юбилей, дори нанасяне в нов дом. Възродете българските традиции и се гордейте с наследството, оставено от предците ни!

Мускал-бъклица с розова есенция

Ако искате да направите по-скоро символичен подарък за някой близък от България или чужбина, можете да изберете и мускал във формата на бъклица. Мускалът е традиционен български сувенир. Състои се от три части: мускал (дървена част), фиолка (стъклено шишенце) и розово масло или розова есенция. Ние предлагаме мускал-бъклица, изработен от бук и пълен с розова есенция. Това може да е чудесен подарък за гостите на вашата сватба или кръщене.

Бъклица в комбинация с други подаръци

Бъклица 3
Бъклица - Rozata.com

Тъй като бъклицата е по-скоро мъжки подарък, можете да изберете още нещо към нея, с което да изненадате и дамата в двойката, която ви е поканила на своя празник. Кутия за бижута, също изработена от дърво и с ръчно изписана пирография, е чудесна идея. Като стил тя чудесно ще подхожда на бъклицата.

Другият вариант е да комбинирате бъклицата със сладко от рози; розово масло или друг козметичен продукт от българска роза в елегантна опаковка. Сигурни сме, че няма да има жена, която да устои на този подарък!

Поръчай бъклица от Rozata.com

Поръчайте бъклица, изваяна от български майстор, в нашия сайт www.rozata.com. Можете да го направите бързо и лесно, без да губите време в предварителна регистрация. Ние уважаваме свободата ви и искаме онлайн пазаруването да е приятно преживяване. Знаем това от опит, тъй като сме първият онлайн магазин, създаден през 2006 г., предлагащ изцяло продукти от български производители. Освен това сайтът ни е със SSL сертификат, който осигурява сигурна защита при пазаруване. Когато поръчате бъклица, възползвайте се от опцията за преглед на стоката преди заплащане. Ако пък направите поръчка за над 49 лв., ще получите безплатна доставка до офис на Speedy! Подкрепете българското производство и възродете родните традиции!